Bli Medlem

Du kan endast som nybörjarskytt bli medlem genom att besöka oss på skjutbanan vid Skogssäter Skyttecentrum, luftpistolhallen på Eidar Center (fd. Granngården), eller vara känd av någon i styrelsen (referens). Vi tar alltså inte in nya medlemmar utan att veta något om dig som sökande.

Du kan prova på krutskytte vid fem tillfällen innan du bestämmer dig för medlemskap. Första gången kommer du på en av våra introduktionsträffar, tider för dessa hittar du i kalendern. Tag med legitimation. Vi tar en avgift på 30kr. vid lån av klubbvapen och du måste intyga att du inte fått skjutvapen återkallade eller omhändertagna för att kunna låna vapen av klubben. Detta intygas skriftligen på föreningens blankett. För att kunna få fortsätta skjuta måste du söka om medlemskap! Blanketter finns dels vid Skogssäter, dels vid LP-lokalen på Eidar Center (fd. Granngården).

I samband med ansökan måste du lämna in ett utdrag ur belastningsregistret, kuvertet lämnas oöppnat. Mer information finns på ansökningsblanketten. När du bestämt dig för att bli medlem får du skjuta fram till kurs för pistolskyttekortet startar, se nedan. Du får fortsätta skjuta under kursgången men om du inte påbörjar första kursen som anordnas får du inte fortsätta skjuta. Först efter att du påbörjat en kurs får du fortsätta skytteträningen. Kursen är obligatorisk för att få träna/tävla.

Tänk på att dokumentera och få dina godkända märkesserier och tillämpningsserier i Brons, Silver och Guld intygade av jouren på där för avsedd blankett.

Medlemsavgiften erläggs i samband med att ansökan lämnas in till klubbstyrelsen.
Avgiften för 2024 är 700 kr för senior, 275 kr junior samt 400 kr för dubbelansluten skytt med annan "moderklubb". Betalas in till BG 851-5124 (Glöm inte skriva ditt namn och adress).

Gröna Kortet/Pistolskyttekort

För att få deltaga i tävlingar på andra banor än hemmabanan krävs att skytten avlagt godkänt prov för pistolskyttekort.

Grundtanken med pistolskyttekortet är att den som befinner sig på en tävlingsbana skall kunna vara förvissad om att alla medtävlande känner till reglerna kring säkerheten på en skjutbana och att de vet hur man beter sig under en tävling.

Kurser för pistolskyttekort hålls varje år av klubben. För att få deltaga i kursen måste du ansökt om medlemskap. Du måste dessutom bli medlem innan du får ut ditt kort. Mer detaljer kring nästa kurstillfälle finns på skjutbanan.

Krav För Att Få Medlemsintyg!
Du ska:
  • skjutit kraven för pistolskyttemärket i guld
  • genomgått pistolskyttekortsutbildningen med godkänt prov
  • varit medlem i minst 6 månader
  • deltagit i träningar regelbundet
  • deltagit i klubbtävlingar och kretstävlingar eller högre
  • medverkat vid klubbens arbetsdagar
  • efter bästa förmåga medverkat vid klubbens tävlingsdagar
  • vara införstådd i klubbens och förbundets stadgar och efterleva dessa

Första vapnet man söker licens på måste vara i kaliber 22 lr. För att få licens, som utfärdas av polisen, måste man förutom ett medlemsintyg, ha ett behov av vapnet och vara ostraffad. Med behov menas att man behöver vapnet till tävlingsverksamhet. Alla licenser på flerskotts enhandsvapen är tidsbegränsade till fem år, därefter måste man på nytt hävda behovet genom en ny licensansökan.

Att Komma Igång Med Nybörjarskytte!
Checklista för nybörjare
  1. Klädsel: Kontrollera att du ledigt kan lyfta pistolen utan att något stramar. Tröjor är bättre än strama skjortor o.s.v.
  2. >Uppvärmning: Börja med att lyfta pistolen ett flertal gånger som "torrövning" inför varje skjutning. Detta gäller såväl erfarna som nybörjare.
  3. Ställningen: Axlarna ska vara i samma plan (ha samma riktning) som fötterna.
  4. Slappna av: Det ska vara roligt att skjuta!
  5. Greppet: Sätt vapnets kolv djupt i handen - det ska inte finnas utrymme för glapp eller att vapnet "vickar" beroende på hur hårt du håller.
  6. Lyftet: Blunda och lyft, kontrollera var "siktet" hamnar. Om det inte faller rätt "av sig självt", flytta fötterna tills det gör det.
  7. Andningen: Andas in när du lyfter, släpp ut hälften, sikta och skjut innan du släpper ut den andra hälften.
  8. Titta på kornet: allt annat ska vara suddigt (och måste vara det eftersom ögat inte kan fokusera på flera håll samtidigt). Om inte kornet är tydligt blir träffbilden omedelbart dålig.
  9. Riktningen: Rakt under den svarta riktpricken, med minst en "vit" ring mellan kornet och pricken. Sikta aldrig direkt på kanten (eller ännu längre upp) på den svarta pricken - det mänskliga ögat kan inte avgöra "hur långt in" i det svarta du hamnar av misstag utan "lurar" dig till dåliga skott.
  10. Avfyrningen: Tag tryckpunkten först, krama sedan sakta av skottet. Känner du när avtryckaren avfyrar vapnet (när skottet "går") trycker du sannolikt av för fort.
  11. Koncentrationen: Tänk, krama sakta.
  12. Uppföljningen: Ligg kvar med vapnet "insiktat" även efter själva skottet minst 2 sekunder - viktigt för helheten!
  13. Vila före nästa skott: Gör en paus med vapnet vilande minst 30 sekunder före nästa skott. För hög muskelkoncentration gör bara att du darrar/skakar mer=sämre resultat!

Blindavfyrningar - "torrträning" för skytten!

  • Varje nytt moment bör övas med blindavfyrningar - avfyrningar utan att vapnet är laddat. Vid övning ska man som alltid fokusera på kornet och kontrollera att detta inte rör sig när hanen frigörs och avtryckaren går bakåt (vapnet avfyras utan skarp ammunition i). Här är "uppföljningen" extra viktig för att ta tillvara kunskaperna runt de ev. misstag man upptäcker att man själv gör. För att lättare koncentrera sig kan man med fördel rikta in vapnet mot något annat än en tävlingstavla -på så vis kan man följa vapnets rörelser och sin egen stadighet utan störande moment. Tänk på att speciellt öva "avkramningen" av skottet - vapnet bör ligga helt still om det inte är laddat och man kramar av skottet tillräckligt stabilt.

Greppet - att få vapnet att alltid bete sig likadant vid rekylen

  • Skyttens grepp om vapnet ska vara fast men inte spänt - spänningar i muskler leder alltid till snabb utmattning och darrningar/skakningar. Skytten mål med ett bra grepp om vapnet är att greppet efter varje skott ska vara exakt lika - detta för att vapnets rekyl ska fångas upp likadant från gång till gång - först då kan skytten med hjälp av gott sikte träffa likadant från gång till gång och få ett bra resultat. Greppet ska fattas så högt upp som möjligt på kolven. Pekfingret får inte vila mot kolven och det ska finnas ett tydligt mellanrum mellan kolv och pekfinger. Om inte så kommer pekfingret att ändra riktningen på vapnet just under avfyrningen. Pekfingrets rörelse ska vara riktad rakt bakåt och endast beröra yttre halvan av fingret.

Avfyrningen

  • Det som tar längst tid att lära sig är avfyrningstekniken. Till en början lär man genom upprepade blindavfyrningar. Under tiden man finriktar tas tryckpunkten. Kontrollera genom upprepad övning att tryckpunkten kan tas utan att pekfingrets krökning påverkar någon annan muskel i avfyrningshanden. Träna också att utifrån tryckpunkten öka trycket utan att skottet går av. Man brukar kalla detta för att ligga hårt på trycket. Lär dig slutligen att öka trycket sakta i en lugn och jämn avfyrning. Skytten måste ha sådan kontroll över denna avfyrningsrörelse att han kan avläsa siktlinjen i skottlossningsögonblicket. Detta kan man aldrig göra om skottet "rycks av", vilket är nybörjarens vanligaste fel. Man ska inte veta när skottet går av! Uppföljningen är här ett mycket viktigt kontrollinstrument - ligg kvar med struket korn minst 2-3 sekunder efter det att skottet gått.

Att korrigera sin träffbild

  • Det är viktigt att inse betydelsen av en väl sammanhållen träffbild - d.v.s. att alla skott i en serie hamnar i ett väl avgränsat område. Om detta område inte ligger centrerat över "10:an" så går det alltid att ställa om siktet på vapnet - om träffbilden å andra sidan visserligen är centrerad på tavlan men väl så spretig så behöver skytten träna betydligt mer på sikte och avfyrning och kanske även korrigera sitt grepp eller ställning. En god träffbild är a och o - hamnar alla skott så att man kan täcka hålen med en handflata är man inte bara bra utan en mycket duktig skytt! Att ställa in siktet är sedan bara en fråga om en kväll på skyttebanan, en del i din hobby och sport.

Felanalys

  • Varje idrottsman, varje tränare har upplevt situationer där båda vet att det är ett fel man gör, men ingen kan direkt sätta fingret på problemet och identifiera det. När man väl står där som skytt och inte vet vad det är som går fel kan reaktionerna bli från depression till ilska, från vad i @£?o8… till "nej, nu lägger jag av…" En ganska enkel men vanlig källa till fel som inte har med någon enskild del av ställningen, siktet etc. att göra, är rädslan för skottet. Det är en rädsla som är vanligast bland nybörjare och kan vara att skytten är ovan vid knallen vid skottet eller att han/hon försöker motverka, "hålla mot" rekylen och därmed omedvetet spänner sig för en liten bråkdel av en sekund. Resultatet av skotträdsla blir ofta att man rycker av skottet, vapnet åker ur riktningen genom en häftig rörelse och hela skottet blir okontrollerat. Denna (ofta omedvetna) rädsla är inget ovanligt eller konstigt, men behöver tränas bort, något som görs bäst på skyttebanan med instruktör där man övar in en vana vid själva skjutelementet med olika metoder.

Träning

  • Nybörjaren måste träna upp musklerna i axlarna för att stadigt kunna lyfta vapnet utan utmattning eller skakningar vid upprepade och långa skjutpass eller tävlingar. Bästa sättet att träna på är med lätta tyngder eller hantlar, max 1.5 kg. Det är bättre att hålla på länge med lätta vikter än tvärs om. Använd samma utgångsställning som när du skjuter pistol. Träna även att lyfta med stödhand. För att öka tävlingsvanan är det också ofta bra att ställa upp tydliga mål och skjuta under "tävlingslika" former, vare sig man är ensam eller skjuter med kamrater. Har man en fordran på resultat blir man skytt som är van vid tävlingsformen och som både pressar sig själv lagom mycket, men också blir glad när målen nås vartefter! Lagom svåra målsättningar är viktiga här - att sikta på det "omöjliga" är meningslöst ur träningssynpunkt. Sträva efter ett allmänt välbefinnande och sikta mot att förbättra dig själv i lagom steg Slutligen måste det påpekas att tävling alltid är den bästa träningen.

Tävling

  • Börja med att värma upp kroppen före tävlingen med att gå en promenad i snabbt tempo, fortsätt sedan med att värma upp axelmusklerna genom att lyfta skyttearmen upp och ner, först utan och sedan med vapnet (självklart i godkänd och säker riktning). Tävla som om varje skott vore det viktigaste i hela livet. Följ den tanken och släpp den inte för ett enda skott - skjut aldrig bara för att "äsh, nu börjar jag snart skaka…", ta ner och börja om! Tänk aldrig på konkurrenter och resultat. Arbeta för att få ett bra resultat, inte för att vinna. Arbetsglädjen hos skyttarna är den enda vägen fram till de högsta resultaten. Under tävling måste skytten uppträda så att han inte stör andra skyttar. När skytten är klar med sin serie går han bakåt efter att ha lagt ner vapnet med propp i på bänken, sätter sig och håller tyst tills kommandot "Markera" kommer. Kom i god tid till tävlingen så att du hinner slappna av och acklimatisera dig.